Slitage i nakken / diskus-protese

En succes i fremgang:
Diskus-protese i nakken ved degeneration.

På grund af for meget arbejde ved computer, men også et stigende antal piskesmælds-lignende skader af nakkeregionen, er der på verdensplan en markant stigning i antal af skader og slitage i nakke-regionen.

Nakkesmerter kan i begyndelsen ofte lindres rigtig godt med manuel terapi og fysioterapi og en målrettet styrketræning

Hvis smerterne i nakken ,armen og hovedpinen ikke kan lindres med de konservative terapier er en disk protese ofte den eneste løsning hvis man vil undgå en stivgørende operation.
Denne relativ nye teknik er på verdensplan blevet en anerkendt ny metode for at bevare førligheden og giver patienten en masse fordele i forhold til den klassiske stivgørende operation som stadig tilbydes som den eneste løsning i Danmark.

Diagnostik / indikation

Degenerative diskus sygdomme i nakke-regionen udløser i de fleste tilfælde konstante og stærke nakkesmerter,armsmerter og hovedpine. Diagnosen stilles præcist ved hjælp af røntgenbilleder, MR scanning og en diskografi.

Protesen

Efter vi har testet og afprøvet forskellige diskusprotese-typer med succes, har vi besluttet os til LDR diskus-protesen. Denne protese, der er udviklet af en international gruppe af ryg-specialister, har det største udvalg i størrelser og giver patienten en bevægelsesfrihed ved samtidig stabilitet.

Teknikken

En diskusprotese er en intervertebral diskus-erstatning, der er udviklet således, at den muliggør samme bevægelighed som en normal diskus-skive i en sund ryg.

Hals-hvirvlerne ligger umiddelbart under huden, fører man forsigtigt med en finger langs på siden af struben og trykker let ind, kan man tydeligt mærke dem. Protesen anbragt gennem et lille snit i halsen, hvorfra først den nedslidte diskusskive er fjernet. Rygmarven bliver ved dette indgreb ikke på noget tidspunkt berørt, da indgrebet udføres forfra og dette indgreb er det mest innovative der p.t. findes til nakkepatienter.

Indgrebet foretages i fuld narkose og varer ca. 2 timer. Patienten kan allerede 2 timer efter operationen komme op og gå selvstændigt og kan udskrives efter to dage. Patienten skal gå 6 uger med halskrave.

Operationen udføres af den meget erfarene protesespecialist Drs. Zeegers

Fordele

Bevægeligheden af rygsøjlen bevares
Den naturlige højde mellem hvirvlerne bliver genetableret
Degeneration af nabo-segmenterne undgåes
Ingen brug af knogletransplantation
Direkte og hurtig mobilisering
Hurtig rehabilitering

Succes rate
Selvom diskus-protese i nakken kun er praktiseret i ca. 4 år, ligger den internationale succes-rate på ca. 85%-90%, og med en meget lav komplikationsrate. Af denne grund benyttes de gamle alternativer, som stivgøring med plader, knogletrans- plantation og cages i stadig mindre omfang.