Rygsmerter

Kroniske rygsmerter

Ved kroniske rygsmerter, som ikke kan lindres med konservativ behandling og intensiv styrketræning er det meget vigtigt præcist at fastslå hvorfra disse smerter udløses. I de fleste tilfælde drejer det sig om et mekanisk forårsaget nervetryk udløst af knogleforvoksninger eller diskus-udposning. I alle tilfælde er det af størst betydning, at årsagen til disse rygsmerter findes. Det er derfor vigtigt med en grundig læge-undersøgelse, hvor følgende vil blive undersøgt:

  1. Blodprøver, med henblik på Rheuma, gigt eller andre betændelsestilstande
  2. Røntgen, inklusiv flexions- og extensionsmålinger
  3. MR scanning

skulle ovenstående undersøgelser vise en klar diagnose på diskusprolaps uden særlig slitage, kan en endoskopisk diskusprolaps operation give en vedvarende og holdbar smertelindring. I behandling af en diskusprolaps er den efter-operative rehabilitering yderst vigtig.

Viser forundersøgelserne ingen klar diagnose, vil det være nødvendigt at foretage en “diskografi” af de diskusskiver der er under “mistanke” for at være smerteforårsagende. Man kan herved fastslå om der foreligger en smertefuld rift på den ydre vævsring af diskusskiven (anulus). I så fald vil diskografien blive kombineret med en computer-tomografi. Bliver
der fastslået en rift på den ydre vævsring af diskus vil man vælge at gennemføre en perkutan nukleotomi (kikkertoperation).

I tilfælde af en tydelig degeneration af diskus-skiven, som begrænser sig til en eller to diskus-skiver, vil det, efter en diskografi, blive besluttet hvorvidt en, diskusprotese eller en Spondylodese er den bedste løsning.