Hvonår vælger man at bruge disse behandlingsformer ?
Udpræget diskusdegeneration forårsager konstante og til dels lammende rygsmerter. Sygelige forandringer af diskusskiven påvises først ved en MR-scanning. Dernæst fortager man en diskografi (se “diagnose”) hvor selve den degenererede og smerteforårsagende diskusskive lokaliseres. Typiske symptomer på degeneration af diskusskiven er stærke kroniske rygsmerter og lammelser i benene. Mange patienter med degeneration har typisk allerede tidligere haft en eller flere diskusprolapser.
Alternativer til den stivgørende operation
I de fleste klinikker favoriseres, i forbindelse med kroniske rygsygdomme, fortsat den stivgørende operation. Vores holdning er dog, at en stivgørende operation (fusion) først kommer på tale, når alternativer som abrasion (slibning af diskusskiven) eller diskusprotese ikke vil give tilfredsstillende resultat for patienten.
Patienter med en degenereret diskusprolaps og som udelukkende har rygsmerter, anbefaler vi oftest en endoskopisk fjernelse af prolapsen. Har patienten også udpræget slitage af diskusskiven, vil en abrasion eller diskoplastik være at anbefale patienten. Ved den minimalinvasive abrasion drejer det sig IKKE om en stivgøring eller en protese-operation. Det defekte og degenerative væv i diskuskernen fjernes, men den ydre vævsring forbliver: Diskusskiven fritlægges fra to sider ved hjælp af et lille snit, den ydre vævsring åbnes og ved hjælp af en lille fin kanyle fjernes nu det degenerative diskuskerne-materiale. Dernæst fjernes det forkalkede knoglemateriale på de tilstødende hvirvler med en speciel fræser og små fine og skarpe skeer. Denne fræsning fremprovokerer en sund genemblødning. Denne behandling skaber et nyt vitalt knoglemateriale, hvorfra der nu kan vokse nyt støttevæv, der vil erstatte diskusskivens støddæmperfunktion. Ved denne behandling bibeholder man stabilitet og mobilitet mellem hvirvlerne.
Indgrebet varer ca. 1 1/2 time. Allerede efter 2 timer kan patienten komme op og gå, iført det individuelt tilpassede korset og kan forlade opvågningslokalet. Forholdsvis hurtigt, og normalt umiddelbart efter en abrasion, medfører denne operation en betydelig smertelindring/smertefrihed. 2 dage efter indgrebet kan patienten udskrives. Det lette og komfortable korset skal bæres i seks uger. efter 6 uger påbegyndes fysioterapi og lette øvelser. Abrasion er særligt velegnet til ældre patienter med udpræget slitage af diskusskiven.
Hvornår er en stivgøring nødvendig?
Hvad omfatter denne operation?
Før en spondylodese foretages en diskografi (se “diagnose”) for at fastslå hvilken diskusskive der forårsager patientens smerter og problemer. Der anbringes skruer, plader og evt. implantat for at opnå stabilitet. For at opnå en blivende stabilitet anbringes knogle-materiale fra bækkenet eller knogleerstatning, som i løbet af 4 måneder vokser sammen med hvirvlen og derved opnåes fuldstændig stabilitet. Direkte og umiddelbare stabilitet opnåes ved operationen ved at anbringe skruer, plader og implantat.
Hvordan forholder man sig efter operationen?
Hvor stor er succesraten?
Efter mere end 400 stivgørende operationer har vi erfaret at vi for ca. 75% af patienterne har opnået et godt til meget godt resultat. komplikationer har kun optrådt meget sjældent.
Fusionstyper:
Hvilken slags fysioterapi og styrketræning har jeg brug for efter operationen?