diagnostik

Rygsøjlekirurgi: Moderne teknologi ved diagnose: Kroniske rygsmerter

Forundersøgelse:

For at kunne behandle kroniske rygsmerter, er det af stor betydning først præcist at finde årsagen til smerterne. Følgende forundersøgelser er med til at give en præcis diagnose:

  • Ortopædisk-neurologisk undersøgelse
  • MR scanning – giver et præcist billede af rygsøjlen og af de utallige sygelige forandringer, der kan optræde, (også:MRT, MRI)
  • Spine Motion analyse, EMG – bevægelighedstest og muskelreaktionstest
  • Styrke-test ved hjælp af den medicinske styrketerapi (Med X) – måler styrken i de lumbale og cervikale extensorer
  • Røntgenbilleder – viser evt. sygelige forandringer af knoglerne
  • Blodprøver (med henblik på reuma, gigt og andre betændelsestilstande)

Diagnose: Diskusprolaps

Viser de ovennævnte undersøgelser en tydlig diagnose, eks. diskusprolaps uden nogen nævneværdig slitage, kan der uden videre tilbydes en behandling: En endoskopisk nukleotomi. Har forundersøgelserne ikke kunne give nogen tydlig diagnose, eller har man ikke kunne fastslå hvilken/hvilke af de syge diskusskive/r, der forårsager patientens smerter, vil yderligere undersøgelser være nødvendige:

Diskografi

Ved en diskografi drejer det sig om en ny diagnose-teknik: Under lokalbedøvelse indsprøjter man kontrastvæske i diskusskiven. Ud fra scanningsbillederne og patientens reaktion (udtrykker smerte), vides nu helt præcist hvilke/n af de syge og degenererede diskusskive/r der forårsager smerterne hos patienten.