SPINALSTENOSE

Spinal stenose – knogleforvoksninger:

NYHED: MED L.I.S.A. LASER TEKNIK ER DET NU OGSÅ MULIGT AT OPERERE STENOSE ENDOSKOPISK

Ved spinal stenose handler det om en indsnævring af spinalkanalen, der forårsager konstante stærke rygsmerter og bensmerter samt kramper.

Hvad er en spinal stenose, hvordan opstår den og hvad er symptomerne ?
Vores mangeårige erfaring viser at spinal stenose stadig oftere forekommer hos aktive patienter fra 50 års alderen. Stenose er en fortykning af ryghvirvlerne, som frem for alt opstår p.g.a. en kapselhævelse. Spinal stenosen forsnævrer spinalkanalen og vil derved forårsage et tryk på de nerver, der ligger i spinalkanalen.

En sådan forsnævring fordeler sig ikke jævnt, men vil opstå koncentreret i det stærkt belastede område i rygsøjlen. Udsætter man sig gennem længere tid for stærkt fysisk belastende og ofte ensidigt arbejde/aktivitet, “fortykker” de overbelastede knogler sig, og dermed også noglerne i spinalkanalen: En spinal stenose er ofte en følge af rygbelastende arbejde/aktivitet. De nye minimal invasive operationsteknikker er meget velegnede til igen at skabe plads i spinal kanalen.

Hvordan behandler man spinal stenose ?

ENDOSKOPISK dekompression ved stenose
Spinal stenose 1Spinal stenose 1

Ved denne nye teknik, hvor der benyttes endoskop og laser-teknik, som betyder en langt mindre risiko og en meget kortere operationstid, bliver spinal stenosen skånsomt fjernet. Ved en dekompression bliver de fortykkede knogler og fremskudte knogleforvoksninger fjernet, og dermed fjernes også det smerteforårsagende tryk, der har været på de nerver, som ligger i rygmarven. Dekompression er et minimal invasivt indgreb, som foretages i lokalbedøvelse, og ved patienter med en god almen sundhedstilstand kan den foregå ambulant.

ENDOSKOPISK dekompression ved stenose

I enkelte tilfælde, f.eks. ved udpræget stenose, der forårsager stærke smerter i begge ben og i flere etager, vil man vælge at benytte et specielt kirurgisk mikroskop. Da dette indgreb foregår mikroskopisk er det nødvendigt at lægge patienten i fuld narkose. Med en diamantsliber bliver knogleforvoksningerne milimeter for milimeter slebet ned, indtil nerven igen har den oprindelige plads til rådighed. Stabiliteten af rygsøjlen bliver ved dette indgreb bevaret. Drejer det sig om én etage er det nødvendigt at foretage et snit på ca 5 cm på ryggen. Foreligger der også en instabilitet, eks. glidehvirvel, vil man i samme operation foretage en stabilisering af hvirvlen med et polyethylen-bånd. I begge tilfælde vil patienten kunne rejse sig og gå selvstændigt omkring allerede 2 timer efter operationen, og vil normalt kunne udskrives efter 2 dage. Disse former for indgreb betyder en langt mindre belastning for patienten og de opnåede resultater er langt bedre end de fra de traditionelle metoder som Laminektomi, hvor man i stor udstrækning er nødt til at fjerne store dele af hvirvlerne.

Hvilken efterbehandling og rehabilitering er nødvendig ?

Spinal stenose 2Spinal stenose 2

Dagen efter en endoskopisk dekompression vil der blive foretaget endnu en undersøgelse og efterfølgende vil patienten modtage efteroperative anvisninger. For at optimere operationsresultatet, anbefales det patienten, ca. 2-4 uger efter indgrebet, påbegynde fysioterapi. Anbefalinger til korrekt og ryg-skånsom efteroperativ aktivitet såvel som til fysioterapi aftales individuelt med patienten og vil skriftligt blive medgivet patienten ved udskrivelse. Fysioterapi kan foregå hos os eller hos en fysioterapeut i patientens hjemegn. Vore fysioterapeuter står til enhver tid gerne til rådighed m.h.t. råd og vejledning. 3 måneder efter en dekompression tilbyder vi en neurologisk/ortopædisk kontrolundersøgelse, og bl.a. ved hjælp af vores Med X (et lumbar-extension-muskel- trænings-apparat) vil muskelstyrken blive testet. Efter en endoskopisk dekompression bæres et specialtilpasset korset i ca. 2 uger.

Hvor høj er succes-raten ?

Siden 1989 er der ca. 1.100 patienter med spinal stenose ved hjælp af en endoskopisk dekompression. Hos 85% blev der opnået et særdeles godt eller et meget tilfredsstillende resultat.
Patienter, som har gået længe med spinal stenose, hvor rygmarvsnerverne derfor gennem længere tid har været klemt, skal der regnes med en helings-periode på ca. 3-12 uger.